Inspektion av taket: Vad man ska leta efter och hur man förbereder sig

Inspektion av taket är en viktig del av underhållet av hemmet. Genom att inspektera taket regelbundet kan du upptäcka eventuella problem innan de blir större och dyrare att åtgärda. I det här blogginlägget kommer vi att diskutera vad du ska leta efter under en takbesiktning i Kalmar, Oskarshamn och Västervik, samt hur du förbereder dig för en sådan. När du inspekterar ditt tak bör du leta efter tecken på skador, t.ex. saknade eller trasiga takskivor, vattenfläckar, mossa eller algtillväxt. Du bör också kontrollera att infällningen runt ventiler och skorstenar är i gott skick. Om du har ett takfönster ska du också kontrollera det.

Om du planerar att göra inspektionen själv ska du se till att ha rejäla skor och använda en stege om det behövs. Det är också en bra idé att ta med sig en vän eller familjemedlem som kan hjälpa till att upptäcka problem. Om du inte känner dig bekväm med att inspektera taket själv är det bäst att ringa in en professionell takinspektör .

En av de viktigaste sakerna att tänka på när du inspekterar ditt tak är att alla skador inte är synliga från marken. Du kan behöva gå upp på taket för att få en närmare titt. Var försiktig när du gör detta, eftersom tak kan vara hala och farliga. Om du inte är säker på vad du letar efter eller om du upptäcker någon skada är det bäst att ringa en fackman.

Förberedelser för takbesiktning

Innan du inspekterar ditt tak finns det några saker du kan göra för att förbereda dig. Kontrollera för det första väderprognosen och undvik att planera en inspektion under dåligt väder, till exempel kraftiga vindar eller regn. Försök om möjligt att planera inspektionen en dag då solen skiner.