Vad är bromsad släpvagn och varför behöver du det?

Har du någonsin funderat på skillnaden mellan bromsade släpvagnar och normala? Om du planerar att använda en släpvagn för transport, är det viktigt att förstå vad som skiljer dem åt. Den största skillnaden mellan en bromsad och en obromsad släpvagn är hur bromsar fungerar på släpet. I den här bloggen ger vi dig all information du behöver om bromsad släpvagn och varför du behöver det.

En obromsad släpvagn har ingen bromsmekanism, medan bromsad släpvagn har en bromsmekanism. Detta betyder att en bromsad släpvagn har fördelen att bromsa tillsammans med dragfordonet, så att du får bättre kontroll över transporten. Dessutom är en bromsad släpvagn mer säker än en obromsad släpvagn eftersom bromsarna är utformade för att ta emot tunga laster och acceleration.

Merparten av bromsade släpvagnar är utformade med skivbromsar, vilket ger mer kontroll och bättre bromskraft. De är också mer lämpliga för tunga laster och längre transportsträckor. Om du behöver transportera tunga laster över längre avstånd, kommer du att behöva en bromsad släpvagn eftersom en normal släpvagn inte klarar av sådana laster.

Slutligen, om du planerar att använda släpvagnen för mer än 750 kg last, är du skyldig att använda en bromsad släpvagn, enligt svensk lag. Detta är för att säkerställa att all tung transport sker på ett säkert sätt, och att bromsarna är utformade för att hantera tunga belastningar på en säker och kontrollerad plats.

Att förstå skillnaden mellan en obromsad och en bromsad släpvagn är viktigt för att säkerställa att du har rätt verktyg för jobbet. En bromsad släpvagn ger dig mer kontroll över lasten och är lämpligare för tunga transporter. Det kräver mindre underhållsarbete och är ett säkrare val eftersom bromsarna är utformade för att hantera tyngre laster. Så oavsett om du planerar att använda släpvagnen för tunga eller lätta transporter, är det alltid bättre att välja en bromsad släpvagn för att få en säkrare och mer effektiv transportupplevelse. Kolla in Trailershop och deras sortiment av bland annat bromsade släpvagnar, men också båttrailers och mer.