Grundläggande kunskaper om näringslära för blivande kostrådgivare

Utvalda nyheter

En god kost är grunden för en god hälsa. Om du funderar på att göra karriär som diplomerad kostrådgivare är det viktigt att du har en stark grund i grunderna för näringslära. I det här blogginlägget går vi igenom några av de viktigaste begreppen och termerna som du behöver känna till. I slutet kommer du att ha en god förståelse för de olika näringsämnen som våra kroppar behöver och hur dessa näringsämnen används av våra kroppar.

Näringens byggstenar: Kolhydrater, proteiner och fetter

Näring är komplicerat, men i grunden finns tre huvudnäringsämnen: kolhydrater, proteiner och fetter. Var och en av dem spelar en viktig roll för att hålla våra kroppar friska och välfungerande.

Kolhydrater är kroppens huvudsakliga energikälla. De finns i stärkelsehaltiga livsmedel som bröd, ris, pasta, potatis och baljväxter. Enkla kolhydrater (eller sockerarter) finns i frukt, honung och majssirap. Våra kroppar bryter ner alla kolhydrater till glukos, som sedan används som energi. för många kolhydrater kan leda till viktökning.

Proteiner bygger upp och reparerar kroppsvävnad. de finns i kött, fjäderfä, fisk, ägg, bönor, linser, nötter och frön. Våra kroppar bryter ner proteiner till aminosyror , som sedan används för att bygga upp muskelvävnad och andra vävnader . vi behöver cirka 10-35 % av vårt dagliga kaloriintag från protein . om vi äter för mycket protein kan det stressa njurarna.

Fetter är viktiga för många funktioner i kroppen, bland annat för att bygga upp cellmembran, lagra energi, isolera organ och hjälpa till med upptagningen av vitaminer. Det finns fyra huvudtyper av fett: mättade, fleromättade, enkelomättade och transfetter. Mättade fetter finns i animaliska produkter som smör, gräddfil och mjölk. Växtkällor är bland annat kokosnötsolja och palmolja. Om man äter för mycket mättade fetter kan kolesterolnivåerna stiga, vilket kan leda till hjärtsjukdomar. dessa nyttiga fetter finns i fet fisk avokado nötter och frön vegetabiliska oljor som olivolja sojaolja majsolja transfetter ökar LDL-kolesterolnivåerna (det ”dåliga” kolesterolet) och minskar HDL-kolesterolnivåerna (det ”goda” kolesterolet), vilket leder till ökad risk för hjärtsjukdomar diabetes stroke undvik transfetter genom att läsa livsmedelsetiketter noggrant begränsa bearbetade livsmedel som kakor, kex, kex, pajer, tårtor, friterad mat, margarin, snabbmat.

Slutsats

Som blivande kostrådgivare är det viktigt att du har ett fast grepp om näringslivets grunder. I det här blogginlägget har vi gått igenom några av de viktigaste begreppen som du behöver känna till. Nu när du förstår de olika näringsämnen som våra kroppar behöver och hur dessa näringsämnen används av våra kroppar är du på god väg att skapa hållbara livsstilar för dig själv och dina klienter!

Relaterade artiklar