Alla har rätt till utbildning

Inom den svenska arbetsrätten finns det regler för när arbetsgivaren är tvungen att ge dig tjänstledigt och när hen får avslå din ansökan. Ett tillfälle när din arbetsgivare alltid måste ge dig tjänstledigt är om du vill studera.

Ansök i god tid

Det enklaste sättet att lösa detta för både dig och din arbetsgivare är genom att berätta vad du planerar att göra i god tid innan studiestarten. Arbetsgivaren har nämligen rätt att skjuta på din tjänstledighet i upp till sex månader för att ha tid att hitta en ersättare. Om du därför vill vara helt säker på att kunna vara ledig till studiestarten bör du ta kontakt med din arbetsgivare i god tid innan.

Efter utbildningen

När din utbildning är klar har du rätt att komma tillbaka till ditt jobb och få samma eller likvärdiga arbetsuppgifter. Det är dock inte garanterat att du kommer få exakt samma arbetsuppgifter som du hade tidigare då saker kan ha förändrats på din arbetsplats under din frånvaro.

Vad kan du studera?

Precis vad du vill! Du kan studera ett program som tar hur lång tid som helst och som rör vad som helst. Dina studier behöver inte ha en koppling till ditt nuvarande arbete. Det enda som gäller är att du måste ha arbetat hos din arbetsgivare i minst sex månader i sträck eller totalt 12 månader utspridda över två år. Tänk på att din arbetsgivare inte behöver betala ut någon lön under din studietid.

Om du inte får ledigt

Om din arbetsgivare inte ger dig den ledighet som du har rätt till kan du kontakta RiVe Juridiska Byrå. De är experter på arbetsrätt och vet hur du ska göra för att vinna mot din arbetsgivare i domstol. Om du är i en tvist med din arbetsgivare som ni inte kan lösa själva, då rekommenderar vi alltid att du tar kontakt med RiVe.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *