Håll dig ergonomisk

Vad är ergonomi?

Ergonomi handlar om hur våra arbetsverktyg och arbetsmiljö påverkar oss. Vi kan också prata om ergonomin i vardagliga hushållssysslor. Att hitta bra ergonomi innebär att utgå från kroppens funktion och anpassa möbler och arbetsstolar och verktyg till kroppen, inte tvärtom.

Vad betyder då egentligen ordet ”ergonomi”? Ordet ergonomi kommer från grekiska ergo, som betyder arbete, och ordet ”nomo”, vilket betyder lag. I översättning är detta läran om hur arbetsmiljön och arbetsverktygen påverkar vilka vi är.

Ergonomihistoria

Ergonomi och idéer för ergonomiska arbetsstationer började dyka upp på 1960 -talet. Förare och piloter som klagade över problem att sitta och arbeta tillbringade större delen av sin tid. Tid på dagen och forskare tar reda på vad de kan göra för att förbättra ergonomin.

Denna trend fortsatte in på 1970 -talet när varvsindustrin började leta efter sätt att förbättra kabinergonomin. Sedan, på 1990 -talet, när fler och fler människor använde datorer i kontorsmiljöer, blev ergonomi ännu mer oroande. Datorarbete gör att jag sitter mer i rätt läge än när jag använder en skrivmaskin på kontoret.

Varför är ergonomi viktigt?

Ergonomi är viktigt av flera skäl. Vår hälsa är huvudorsaken. Dålig ergonomi kan leda till skador från olika belastningar. Brist på ergonomi är förmodligen ett stort problem i den västerländska arbetsmiljön.

Bara i Sverige utför cirka 1,5 miljoner människor stressiga jobb varje dag. Upp till en fjärdedel av dem säger att de känner sig obekväma i sitt arbete. Enligt uppgifter om arbetsmiljön rapporterar Sverige cirka 14 000 stressrelaterade skador varje år.

Vad kan man använda sig av?

När det kommer till ergonomi finns det många olika stolar och andra ergonomiska hjälpmedel man kan använda sig av. Exempelvis finns det ergonomiska olika typer av ergonomiska tangentbord och möss, men även ergonomiska stolar som exempelvis sadelstolar och industristolar.

Andra tillbehör man kan använda sig av är exempelvis halkskyddsmattor som dämpar underlaget man står på om man exempelvis jobbar i kassa eller står mycket på sitt jobb.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *