Mattor i mängder

Mattan har en lång och texturerad historia som går tillbaka till antiken. Mattan har använts för olika ändamål genom åren, från golvbeläggning till isolering. Men vad är historien bakom detta mångsidiga material? Hur har det blivit så populärt? Och vilka är de olika typerna av mattor som finns tillgängliga idag?

Mattan tros ha sitt ursprung i Mellanöstern eller Centralasien och har använts av människor i århundraden. Mattor tillverkades ursprungligen av en mängd olika naturmaterial, bland annat ull, vass och gräs. Den tidigaste kända mattan hittades i en grotta i dagens Uzbekistan och tros vara från det tredje eller fjärde århundradet före Kristus!

Mattan användes ursprungligen för praktiska ändamål som isolering och golvbeläggning. Men med tiden blev den alltmer dekorativ och användes ofta för att visa status eller rikedom. På 1600-talet var hallmatta en viktig del av inredningen i Europa och Amerika. Mattor blev ännu mer populära under 1700- och 1800-talen.

Idag hittar du mattor av olika slag i varje hem. Men om du nu är ute efter lite nya mattor vart ska du leta? Jo du ska kolla in Björnol och deras breda utbud. De har allt från wiltonmatta till dörrmatta metervara vilket gör att du kommer kunna hitta precis det du behöver i deras sortiment.