Tobakens historia

Den italienske sjöfararen Christofer Columbus som reste till Västindien år 1492 blev bjuden på tobak av Arawak-indianerna. Tobaken var torkad och inlindad i majsblad som man sedan rökte. Det var även vanligt att den röktes i ihåliga rör från naturen som sockerrör eller vass.

Indianerna rökte tobak ur pipa redan 1000 år innan Columbus. Piprökningen var en viktig del av indianernas religiösa ceremonier och ansågs vara en fredssymbol. Tobaken användes inte bara för rökning, utan även som snus. Snusningen gick inte till på samma sätt som den gör idag, då man istället drog upp tobakspulver i näsan genom ett rör.

Européer bosatte sig i Västindien på 1600-talet och startade tobaksodlingar i Brasilien och nordamerikanska kolonier som Virginia och Maryland. Tobaken fraktades sedan till hemlandet där den bearbetades och såldes.

Piprökning idag

Piprökning är än idag populärt världen över och Sverige är inget undantag. Att börja röka pipa är enkelt och det finns många webbshoppar där du kan köpa pipa online. Jisonprodukter är ett exempel på ett företag som säljer pipor online. Här hittar du allt du behöver inom piprökning som piptobak, pipor, vattenpipor, Zippo tändare och mycket mer.